Thursday, July 4, 2013

Diet oh diet.....

What? saya berdiet? Yes, saya tengah berdiet.. Bukan apa, before masuk keja sekitar tahun 2007 dlk, berat badan tok baruk jak 54 - 55kg dengan ketinggian 160 cm. Ok la kot masa ya.. Lepas 5 thn bekerja, dessuuppp berat nait sampe 60 kg! Mak datok! Ya sik apa gik, bila dah kawen.. Hati manyak senang.. Badan pun manyakkk naik.. 

Di pendekkan cerita, lepas hampir 8 bln kawen dan maseh gigih cuba mengandung, saya pegi polah ujian saringan kesihatan. Ya Allah, rasa nak nangis nangga keputusan ujian ya koh.

Berat badan: 64.5 kg (sah-sah la BMI jadi OVERWEIGHT)
Glukose dalam darah : 6.4 (tahap normal adalah 5 tapi consider saya lepas mkn dr. pdh ok2 jak la)
Tekanan darah: 110 / 58 (paling baik adalah 120 / 80) 


Haaaa.. kan dah terkujat melihat berat badan saya.. Since that moment, saya nekad, saya mok diet! So, mula dolok dengan sik mkn nasik waktu malam. Saya tok nak exercise susah ckit memandangkan bekerja dan surirumah separuh masa. Sampe rumah kadang-kadang dah kol 6, terus berperang di dapur, siap2 masak, maghrib n makan n isyak, mata saya dah layuk. Sik menjadi la diet saya tek.

So, saya start menggoogle. Hehe.. Saya tertarik dengan diet Atkins, diet lebih kurang kedak diet low carbohydrates. Apa diet Atkins? Nah, saya berik link..website ini... Ada 4 fasa sebenanya;

1. Induction Phase
2. Ongoing Weight Lose (OWL)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime maintenance

Jadi, diet Atkins tok menekankan mun selamak tok, kita makan karbohidrat (nasik, mee, pasta, spageti, kentang dll) yang akan terbakar utk jadi tenaga dan seterusnya membiarkan lemak menjadi lemak tepu, so, why not kita biarkan lemak ya yg terbakar utk jadi tenaga. Haa.. giya nya tek.. That's why la untuk fasa pertama, kita akan makan kurang atau sama dgn 20 gram karbohidrat sahaja. 

Selepas 2 -3 hari, badan kita akan mengalami KETOSIS, masa tok la rasa badan ya lemah-lesu, nafas berbau dan muka berjerawat. Sebenarnya, badan dah mula dapat signal utk tuka corak pembakaran tenaga ya tek. 

Jadi, saya nektok baruk jak fasa 1. Utk fasa 1 tok, at least minimum 2 minggu kita polahnya, depends ngan berat badan idaman. Camne mok tauk gine kita nak ke fasa 2? Senang jer.. apabila berat badan kita menghampiri  5 - 7kg gik untuk sampe ke berat badan idaman.

Fasa 1 saya baruk berlarutan selama 11 hari dari haritok, so far, saya dah tangga ada perubahan ngan badan saya. Saya suka ngan diet tok sebab nya sik tekankan gilak pasal EXERCISE. Bukan sik perlu, tapi sik tekankan gilak. Cukup la seminggu ya kita bersenam dalam 3 kali pake kita tone badan kita balit. Sigek gik, mun sik exercise, gine la lemak ya nak terbakar jadi tenaga nak? Ada paham?

Jadi, menu-menu saya hari-hari makan protein jak.. Pastok saya berik contoh menu saya, sik tauk la approve ka sik. Saya pun melalui pembacaan juak, tapi harus ingat, fasa 1, KARBOHIDRAT LESS THAN 20GRAM. Mok rajin la belek label makanan kat belakang ya ada tulis. Nasik = NO, Mee = NO, Kentang = NO, Pasta/Spaghetti = NO, Roti sik kira roti paun ka, biskut ka = NO, air bergula = NO.

Make sure air mesti lebih 3L sehari, kira jak 25kg berat anda = 1L air, so, lu kira sendiri laaa... Tips nya adalah before makan, minum dolok 4 - 5 gelas air mun mampu. Macam saya, minum 500 mL air sebelum makan. Dan, jangan sekali-kali skip meal. Minimum makan 3 kali sehari mcm biasa. Breakfast like a king, lunch like a queen and dinner like a princess. Make sure, sebelum kol 9 mlm dah makan malam. Pastikan juak, at least (jika mampu) jgn makan 4 jam sebelum tidur. Saya sik mampu ya, kol 9 mlm saya dah terbabas di atas katil.

Contoh menu:
BREAKFAST: Telur rebus ( 2 biji) + mayonis (sesudu jak boleh) - sila carik mayonis Lady Choice yg western ya kurang karbohidrat. + sosej - 1 keping (carik yg low karbohidrat plus processed food sebenanya sik berapa bagus utk diet tok)

LUNCH = Sayur sawi semangkuk (Kurangkan makan lobak merah + tomato, lebihkan sayuran hijau) + Ayam goreng kunyit 2 ketul (nak makan sikok pun blh sebab rendah karbohidrat tapi agak2 la kan. hihi)

DINNER = Sup ikan tenggiri 2 ketul (kurangkan juak makan dak bawang, garam, ajinomoto tapi saya bedal  jak.. don follow me) + sayur kobis campur ( 1 mangkuk)

Next time, saya masukkan entri pasal benda boleh makan dan benda sik boleh makan untuk diet tok. Tunggu saya rajin lok.

**Sila rajin-rajin jengok blog ini yer..
dan lain-lain.. =)

p/s: nektok, saya rasa seloar saya dah longgar sikit. haha.. lepas 2 minggu baruk timbang owh. sabar....

Thursday, June 13, 2013

Pemeriksaan Pap Smear! Jom polah!

Assalamualaikum!

Semalam pegi jumpa gynae sebab dah 2 kali mengalami masalah Chemical Pregnancy.. Apa chemical pregnancy? Klak ada masa saya ceta.. So, bila jumpa gynae, nya pun explain.. Sethn kawen 70% normal couple akan conceive.. Sethn setgh ke 2 thn, 30% normal couple boleh dpt baby.. Then, gynae pun explain prosedur-prosedur yang perlu dilakukan sekiranya selepas 2 tahun masih belum berjaya conceive.. Panjang gik la cetanya, tapi saya story klak kat entri lain.. 

Merujuk dengan ceta pasal pap smear, gynae sarankan untuk buat pap smear setahun sekali since dah kawen. Jadi, semalam merupakan pengalaman pertama saya menjalani pemeriksaan pap smear... =) 
Disertakan sedikit maklumat mengenai Pap Smear.. Boleh dilakukan sendiri di rumah ataupun di klinik kerajaan mahupun swasta. Ambil dari sini...

Apa itu ujian Pap Smear?

Ujian Pap Smear adalah ujian saringan bagi mengesan kanser serviks peringkat awal. Ianya diantara ujian saringan yang terbukti boleh menyelamatkan nyawa.

Apa itu serviks?

Serviks adalah pangkal rahim. Sebelum menjadi kanser, serviks menunjukkan perubahan di dalam sel-selnya yang merupakan peringkat pra-kanser. Peringkat awal ini mengambil masa beberapa tahun sebelum ia bertukar kepada kanser serviks dan pap smear boleh mengesannya peringkat ini dengan mudah.

Siapakah yang perlukan ujian Pap ?

Setiap wanita yang pernah mangadakan hubungan seks perlu menjalani ujian Pap terutamanya:
  1. Mereka memulakan hubungan seks pada usia < 18 tahun
  2. Mereka yang mempunyai pasangan seks berbilang.
  3. Pasangan seks wanita tersebut atau suami yang mempunyai ramai pasangan seks.
  4. Mereka yang mempunyai Jangkitan kuman HPV (agen penyebab kanser)
  5. Perokok
  6. Tidak pernah/lebih 3 tahun tidak melakukan ujian Pap Smear.

Bagaimanakah ujian Pap Smear dilakukan?

Pemeriksaan faraj akan dilakukan dengan mengunakan speculum. Kawasan dalaman faraj dan serviks akan dilihat dengan mata kasar. Setiap ketidaknormalan akan diperiksa dengan teliti.
Dengan mengunakan kayu kayu kecil (spatula) sel-sel pada bahagian serviks akan diambil dan akan dismear pada permukaan slaid. Slaid ini kemudiannya dihantar ke makmal untuk diproses sebelum dibuat pemeriksaan mikroskopik.

Bilakah waktu yang sesuai untuk ujian Pap Smear dilakukan?

Ujian mudah ini boleh dilakukan pada bila-bila masa anda tidak didatangi haid kerana sel darah merah boleh mengganggu pemeriksaan mikroskopik. Sebolehnya elakkan hubungan seks pada malam sebelumnya.


Ini pulak dapat dari website ini..

Ujian PaP Smear mengesan awal kanser rahim

Apa itu pap smear ?
Pap smear secara ringkas adalah sejenis nama ujian untuk memeriksa sel-sel yang dikumpulkan daripada serviks dan faraj. Ada 2 cara ujian pap smear iaitu di hospital atau pemeriksaan sendiri. Disini saya ingin berkongsikan tip untuk pemeriksaan sendiri pap smear.

  1. Pap Smear perlu dilakukan oleh perempuan sekurang-kurangnya 3 tahun sekali sejak umur 21 tahun ke atas ( diiringi suntikan HPV sekiranya mampu -sebelum umur 30 bagi perempuan 
  2. Dilakukan pada hari ke-20  selepas kitaran haid
  3. Memerlukan pap smear kit ( untuk pemeriksaan sendiri ) bagi yang kurang selesa untuk melakukan pemeriksaan di hospital
  4. Ujian ini mampu mengesan perubahan yang ganjil seperti ketuat sebelum menjadi kanser
Gambar di bawah ini adalah contoh pap smear kit pakai dan buang dan untuk kegunaan pemeriksaan sendiri di rumah oleh perempuan.


Harga lebih kurang RM20

Gambajah menunjukkan cara pemeriksaan Pap Smear:


Ok, kembali kepada cerita saya tek.. Masa gynae nak polah pemeriksaan Pap Smear, saya di suruh bukak  sloar semua dan baring.. Malu? engkah tepi jak la malu ya.. huhu.. Penting gilak pemeriksaan Pap Smear tok. Once dah baring, bukak kedua belah kaki.. gynae pun memulakan tugasnya.. Pasya nya padah, serviks cantik dan jangkitan kuman macam sik ada (dalam bahasa melayu yang telah di bahasa cina kan)..

Dalam 2 minit siap! Ingat tek sakit ka apa, sikda rasa pa2 pun. Gynae just pesan, tarit napas panjang2.. tauk2 dah setel.. Result tunggu lagik seminggu. Arap sikda pa2 la nak.. Amin Ya Rabb..

Then, gynae ajar macamne periksa breast sendirik.. yang tok, aku akan cerita dalam entry yang lain k? 

Jadi, sama-sama doakan yang keputusan Pap Smear saya sikda pa2.. Amin.. =)

Wednesday, June 12, 2013

Life must go on..

Assalamualaikum, aku kembali lagi! Hanya selepas 2 tahun baruk aku update gik blog tok.. Rindu nak menulis, hanya d sitok boleh share macam-macam perkara. =)

Finally, tahun 2012 mencatat kenangan paling manis dalam hidup aku. Setelah jatuh bangun dalam dunia bercintan-cintun akhirnya aku temui si DIA yang telah menjadikan aku sebagai suri dalam hidupnya. Alhamdulillah, terima kasih Allah. 

Mohamad Muslimin nama diberi, 
orangnya sangat lah baik hati.. 
Seindah namanya, dia adalah muslimin sejati. 
InsyaAllah boleh membimbing aku dan bakal anak-anak kami..

Wah, dah macam pantun. Aku berkenalan dengannya sejak Disember 2011, mula rapat Mac 2012, bercinta Mei 2012 dan akhirnya bersatu dalam sebuah perkahwinan pada 2 November 2012.


Di awal perkenalan kami... =D


Setelah sah ijabkabul.. =)


Hari persandingan kami.. 3 November 2012..

Semoga rumahtangga yang dibina ini akan berkekalan sehingga ke hujung nyawa kami. Semoga Allah sentiasa merahmati hubungan kami dan dikurniakan dengan zuriat yang soleh dan solehah suatu hari nanti. Amin Ya Rabbal Alamin..

p/s: Dear Abg, I love you... =D

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

ALLOOHUMMA INNII AS-ALUKAL 'AAFIYATA FII DIINII WA DUNYAAYA WA AHLII WA MAALII. ALLOOHUMMA USTUR 'AURO TII WA AAMIN ROU'ATII WAHFIDHNII MIN BAINI YADAYYA WA MIN KHOLFII WA 'AN YAIINII WA 'AN SYAMAALII WA MIN FAUQII WA A'UUDZU BI 'ADLMATIKA AN UGHTALA MIN-TAHTII.
Artinya : "Wahai Allah, sesungguhnya aku memohon keselamatan kepadaMu pada agamaku dan segala urusan duniaku, keluargaku dan hartaku. Wahai Allah , semoga kiranya engkau menutupi cacatku dan mengamankan ketakutanku, menjagaku dari arah depan dan kiriku serta dari arah atasku. Dan aku berlindung dengan keagunganMu dari godaan yang merusak dari arah kawanku".

Monday, September 19, 2011

ku mohon pengampunan-MU

Ya Allah,
Dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku dilorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi parah

Semalam sudah sampai ke penghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi ku ulangi kembali
Gerak dosa yang menghiris hati

Ya Allah,
Dosa itu menggunung
Tapi rahmat-Mu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumu

Ya Allah,
Walau taubat sering ku mungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah bertepi
Bila selangkah ku rapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku

Kau terimalah taubatku.. Amin Ya Rabbal Alamin...

Wednesday, August 10, 2011

Wujud kah syaitan di bulan Ramadhan?

** kredit kepada Forum Cari. Sekadar berkongsi perkara yang baik di bulan yang mulia.. =)

***diambil dari facebook dari facebook ILoveAllaah:
A student asked his teacher: "If the shaytan (devil) is locked up during Ramadan, why do people still do bad things?"

Teacher answered: "What happens when you stir a cup of coffee for a long time? After you take the spoon out the coffee continues to stir on its own, right? Shaytan is that stirrer and we are his coffee. Our bad habits continue to stir even when he is away."
****Adapun yang disebut syaitan itu terbahagi kepada dua iaitu Syaitan AsliSyaitan Terbitan:


SYAITAN ASLI


1.Iaitu jin kafir dari keturunan Iblis, sementara Iblis itu sendiri juga adalah bangsa Jin.

2.Ia semulajadi cinta kepada kekafiran dan sejak lahir sampai matinya ia akan tetap kafir.

Mereka seperti Iblis iaitu Iblis itu dulunya adalah orang besar dalam kalangan Malaikat, maka ia tahu mana benar, mana sesat, mana baik dan mana buruk.

Tapi dengan ilmunya yang sangat tinggi itu dan keangkuhannya, ia tetap memilih kesesatan dari kebenaran dan kejahatan dari kebaikan.

Maka begitulah juga naluri Syaitan Asli.

Dan dikatakan seandainya Syaitan Asli itu menjadi Pendakwah (menyebarkan Islam), nescaya ramailah manusia dan jin yang beriman dari sebab pengenalan meraka yang sangat dalam kepada kebenaran.

Namun pada hakikatnya Syaitan Asli itu tak mengajarkan sesuatu kecuali: "Bagaimana sepatutnya engkau buat, supaya bila engkau mati nanti engkau akan pulang ke Neraka"


SYAITAN TERBITAN

Iaitu, adapun kerja Syaitan Asli itu adalah menngerjakan juga mendorong dan menghasut seseorang kepada fikiran, cita-cita perkataan dan perbuatan yang melanggar perintah suruhan dan larangan Allah (maksiat).

Maka apabila jin bukan syaitan Asli termasuk jin Kafir dan manusia melakukan kerja Syaitan Asli, maka ketika itu jadilah jin biasa dan manusia itu sebagai syaitan (ketika mengerjakannya).

Kalau ia berhenti atau tak buat maka ia bukan lagi dipanggil syaitan, iaitu Syaitan Terbitan itu adalah istilah semata-mata untuk jin biasa dan manusia yang buat kerja Syaitan Asli.

Manakala Syaitan Asli itu kalau mengerjakan kejahatan maka ia tetap syaitan dan kalau ia mengerjakan kebaikan pun, ia tetap syaitan.

Kerana kejahatan dan kebaikan Syaitan Asli itu sama saja tujuannya iaitu kejahatan (tipudaya semata-mata).

Jin bukan Syaitan Asli maka ia seperti manusia ada baik ada jahat dan ada berbagai anutan agama.

Ia boleh berubah bila-bila saja kalau ia mahu contohnya dari baik kepada jahat atau sebaliknya, dan menukar agama atau dari beragama kepada tak beragama atau sebaliknya.

Dengan kata lain ada yang keras kepala tapi tak mustahil berubah dan ada pula yang mudah insaf dari kejahatan dan kesesatan kepada kebaikan dan kebenaran.

ADAPUN yang biasa disebut hantu penunggu, jembalang, hantu raya, pontianak, toyol, pelesit, penanggal, saka dan sebagainya adalah dari kalangan jin bukan Syaitan Asli.

DI BULAN RAMADHAN

Maka pada Bulan Ramadan hanya Syaitan Asli yang ditangkap dan dikurung
Dan dari kalangan dua golongan inilah yang menjadi syaitan di bulan Ramadhan (Syaitan Terbitan).

Begitu juga yang mengganggu menakutkan yang mendampingi atau menyerang termasuk jin sihir, yang merasuk, yang menghuni jasad manusia itu adalah jin biasa dan bukan Syaitan Asli.

Maka dalam bulan Ramadan ia akan terus mengganggu dan menyakiti manusia.

Pada satu buku (saya lupa tajuknya) ada disebutkan seperkara tentang Syaitan Asli, iaitu walaupun Syaitan Asli itu juga bangsa jin tapi ia dapat menghasut golongan jin bukan Syaitan Asli itu sebagaimana ia menghasut manusia iaitu tanpa terlihat dan tanpa disedari.

Dengan kata lainnya, ia juga bermaksud bahawa kejadian jin dari kalangan Syaitan Asli itu lebih halus daripada kejadian jin bukan dari golongan Syaitan Asli.

Ada riwayat menyebutkan bahawa pada Hari akhirat kelak Iblis itu akan didudukkan pada suatu tempat di mana seluruh penghuni Neraka (dari kalangan Jin dan Manusia) akan dapat melihatnya dengan jelas.

Ketika terrdengar satu seruan maka melihat kepadanya seluruh penghuni Neraka dan dengan segera mereka mengenalnya.

Maka mereka pun melaknat si Iblis dan berkata: "Kerana engkau lah kami menjadi penghuni Neraka..."

Jawab Iblis: "Semasa di Dunia dahulu aku hanya sekadar menghasut kamu kepada kemungkaran sedangkan kamu boleh mengingkariku, tapi kamu sedirilah yang memilih untuk taat kepadaku. Maka hari ini janganlah kamu melaknatku, tapi laknatlah dirimu sendiri."

Wallohu a'lam... dan manakala jin bukan Syaitan Asli sebagaimana manusia tetap bebas.



*****Syaitan yang dirantai ketika bulan Ramadhan itu ada 10 jenis iaitu :-

1. Iblis laknatullah itu sendiri.

2. Anaknya yang bernama Zalituun - Pakar dalam hal menggoda manusia ke arah sifat membazir dan bakhil.

3. Wathiin - Pakar dalam mendorong manusia berpra-sangka buruk dan putus asa terhadap Allah.

4. A’awan - Pakar yang ditugaskan khas dalam menggoda raja / pemimpin besar supaya bersikap sombong dan takbur serta zalim terhadap rakyatnya.

5. Haffaf - Pakar dalam menggoda manusia meminum arak / khamr dan benda memabukkan.

6. Murrah - Pakar dalam melalaikan manusia dari mengingati Allah dengan muzik, hiburan,gossip dan segala benda yang melalaikan.

7. Masuud - Pakar dalam membinasakan manusia melalui kata2 fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja dosa yg muncul dari lidah dan mulut.

8. Daasim - Pakar dalam merosakkan rumah tangga manusia dan menggoda ke arah zina dan maksiat. 

9. Walahaan - Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

10. Lakhuus -  Pakar dalam menyesatkan akidah manusia dengan menyembah api, batu berhala, bintang dan lain2.

Mereka inilah adalah 10 jenis syaitan yang dirantai di bulan puasa dan dicampakkan ke dalam lubang yang paling dalam dan gelap di laut. Mereka ibarat kerabat diraja Iblis yang berdarah tulen dan mempunyai kedudukan hirarki tertinggi dalam sistem pemerintahan Iblis.

Mereka diberi umur yang panjang sehingga akhirat dan di bawah mereka ada askar2 jin dan syaitan yang bertugas untuk menyesatkan manusia.

Bila mereka dirantai, anak buahnya masih lagi bebas di bulan puasa tetapi hilang arah tuju seketika kerana tiada sesiapa yang menjadi ketua. Ibarat askar yang tiada jeneral, mereka lebih lemah dan kurang upaya mengganggu manusia berbanding sebelum jeneral2 mereka diatas ada di atas bumi..

Wallahua'lam.



******ANTARA PETIKAN DIALOG RASULULLAH DGN iblis.

Rasulullah SAW bertanya: "Hai iblis! Jika umatku berpuasa kerana Allah SWT, apakah yang engkau rasa?"

Jawab iblis laknatullah: "Ya Nabi Allah, inilah suatu bencana yang besar bahayanya terhadap ku kerana apabila masuk malam awal Ramadan, maka memancarlah nur Arasy dan Kursiy serta segala malaikat menyambut dengan gembiranya. Bagi orang-orang yang berpuasa mendapat sebesar-besar anugerah Allah SWT yang Maha Pengampun segala dosa yang telah lalu serta digantikan pula dengan pahala yang amat besar serta tiada ditulis segala kesalahannya selama ia berpuasa.
Tambahan pula yang menghancurkan hati ku ialah segala isi langit, bulan dan bintang serta malaikat sehinggalah burung-burung dan ikan-ikan laut dan air tawar juga tiap-tiap yang bernyawa di atas muka bumi mendoakan siang dan malam memohon ampun bagi orang-orang yang berpuasa. Satu lagi setinggi-tinggi kemuliaan orang yang berpuasa ialah Tuhan menjadikan 1000 kemerdekaan dari azab neraka pada setiap hari dalam Bulan Ramadan, segala pintu neraka ditutup, segala pintu syurga dibuka, angin/bayu syirah yang amat lembut berhembusan ke dalam syurga.

Maka pada hari mulanya umat mu berpuasa, datanglah segala bala tentera malaikat yang garang tanpa mengira lawannya menangkap aku dengan perintah Tuhan serta ditangkapnya segala bala tentera ku iaitu jin, syaitan dan ifrit serta dipasung kaki tangannya dengan besi panas - dan dirantainya kami sekeliannya serta dibenamkan ke dalam bumi yang amat dalam dan ditambah pula dengan beberapa azab sengsara sehingga selesai ibadat puasa umat mu, baharulah aku dilepaskan supaya aku tidak boleh mengganggu mereka.

Dan umat mu sendiri telah merasa kesenangan dalam menjalani ibadat puasa sebagaimana mereka bekerja untuk bersahur di waktu tengah malam seorang diri sekalipun tanpa sedikit perlu merasa takut seperti malam-malam yang lain"
 
Wallahualam.. semoga kita mendapat iktibar... =)

Monday, August 8, 2011

I stalk your profile when i miss you...


video
by Jazz Hayat & Aziz Harun....

Menarik untuk di share bersama.. entah sapa2 la nya tok, tapi sora nya blh tahan, lagu nya pun best.. ada bunyi2 muzik dak yuna and zee avi but in his own way.. dah ada balasan untuk lagu tok oleh duak orang perempuan yang sora nya blh tahan juak..

Jazz hayat seorang bruneian.. nang penyanyi yang berbakat.. wow, boleh tahan juak.. aku sgt suka nya pun acoustic version.. layan la.. and lirik paling nyuruh aku sentap adalah.... tadaaa... 

Semua gambar-gambar you bersama si dia
Dalam captionnya kata mu aku cinta dia
Reaksi ku meluat sedih pun ada
Memang kau ini player tapi malangnya
Ku mahu kau jua..



***Full lirik di bawah sini***
 
......Hayatilah.....

Ooh... Ini kisah sedih ku
Aku mengharap kan

Sesuatu yang tak pasti

Disaat kau disisiku
Hidupku terasa indah
Hidupku penuh
Warna warni
Seperti pelangi


Ku akui ku rindukanmu
Saat kau tiada di sisi
Hancur hatiku
Bila kau Sudah berpunya...

(chorus)


I stalk your profile when I miss you

Tengok semua gamar you tanpa jemu
I stalk your profile when I miss you
Adakah kau juga memikirkan ku


Semua gambar-gambar you bersama si dia

Dalam captionnya kata mu aku cinta dia
Reaksi ku meluat sedih pun ada
Memang kau ini player tapi malangnya
Ku mahu kau Jua..

(Repeat chorus)

Bridge:


Kau seolah memberiku harapan
Disaat sunyi rasa kesepian
Kau seolah memainkan perasaan
Ingin ku membenci mu tapi aku yang
Tak tahan


(Chorus)


*Composed and lyric by Jazz Hayat
 
p/s blh like fanpage nya d facebook.. =)

Thursday, May 26, 2011

Hasil Nukilan Prof. Diraja Ungku Aziz

Hayatilah.....

Tabiat kerja:


1. Rajin bekerja, rajin bercakap = BAGUS
2. Rajin bekerja, malas bercakap = KENA BULI
3. Malas bekerja, rajin bercakap = MAIN WAYANG
4. Malas bekerja, malas bercakap = TAK GUNA
5. Malas bekerja, suka mengadu = NYANYUK
6. Malas bekerja, suka ponteng = BAIK BERHENTI
7. Malas bekerja, suka menyibuk = BAIK MATI

Jadi, rakan-rakan.. apakah tabiat kerja kita? hehehe...
renung-renungkan dan selamat beramal....